Op de hielen

untitledDeze week verscheen de bundel Op de hielen bij uitgeverij Vantilt. Het bevat negen opstellen waarin verschillende hedendaagse romans onder het fileermes worden gelegd. Het gaat om werken van Paul Claes, Geertrui Daem, Martin Michael Driessen, Stephan Enter, Marcel Möring, Erwin Mortier, Yves Petry, Paul Verhaeghen en Leon de Winter.

Een sterk terugkerend thema in alle besprekingen blijkt de vraag naar het literaire engagement. Waarmee engageren schrijvers van nu zich? Hoe verzetten zij zich tegen gemakzuchtige vormen van engagement en vooral: hoe zetten zij daarbij literaire, religieuze en filosofische teksten en tradities in? Wat is de kracht van het literaire ambacht?

Ik zette mijn tanden nog eens in VSV van Leon de Winter en onderzocht aan de hand van dit bizarre boek, dat nogal wat gemengde gevoelens losmaakte bij literaire critici, de (on)mogelijkheden van vermakelijk engagement. Via het perspectief van de autofictie (literatuur waarin de auteur zichzelf als personage opvoert) probeer ik de discussie over literair engagement versus literair vermaak in een ander licht te stellen.

Overige bijdragen zijn van de hand van Nijmeegse (oud-)collega’s Jeroen Dera, Jos Joosten, Jos Muijres, Johan Oosterman, Esther Op de Beek, Floor van Renssen, Mathijs Sanders en Rob van de Schoor. De redactie was in handen van Jos Muijres en Esther Op de Beek.

Op de hielen verschijnt ter gelegenheid van de 10e editie van de succesvolle postacademische cursus Recente Nederlandse en Vlaamse letterkunde, die jaarlijks door de opleiding Nederlands van de Radboud Universiteit Nijmegen wordt georganiseerd.

***

Op Neder-L verscheen op 7 januari 2015 een bespreking van Op de hielen door Marc van Oostendorp. Hierin schrijft hij onder andere over het boek: ‘Het lijkt mij wat valorisatie moet zijn: nog niet eens zozeer bijdragen aan een publieke discussie over waardevolle onderwerpen, maar die discussie een paar stappen verder helpen.’ Lees de hele recensie hier.

Op 15 mei 2015 verscheen op Platform Boekbeoordelingen nog een lovende recensie van Op de hielen. ‘[H]et mooi verzorgde boek is een weldaad van negen, veelal grondige besprekingen van (betrekkelijk) recente romans door professionele liefhebbers, elk met een eigen accent. Vrijwel ieder hoofdstuk is een geschenk van een actieve, nieuwsgierige, geverseerde, kritische, academisch geschoolde en werkzame lezer’, aldus recensent Fabian Stolk.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s