Sprekers bekend Ravenstein 2014

new materialismOp donderdag 6 en vrijdag 7 februari 2014 vindt het jaarlijkse Ravenstein Seminar plaats voor promovendi en research-masterstudenten met belangstelling voor literatuur en literatuurwetenschap.

Zoals eerder aangekondigd is het thema dit jaar ‘Materiality of Literature’, waarmee we de vraag centraal stellen hoe literatuur bestudeerd kan worden in een veranderend medialandschap.  Met dit thema sluiten we aan bij debatten over de materialiteit van cultuur in het algemeen en de verwante vraag naar de functie van cultuur als herinnerings-medium.

De sprekers van Ravenstein 2014 benaderen het onderwerp ‘Materiality of Literature’ vanuit verschillende perspectieven. Aan bod komen o.a. de invloed van nieuwe technologieën op het literaire medium, intermedialiteit, post-humanisme, digitalisering, veranderende leeservaringen en adaptaties.

Erg verheugd zijn we met de toezegging van Iris van der Tuin en Rick Dolphijn (Universiteit Utrecht) die de Key Note lecture getiteld ‘The Subject of New Materialism’ zullen verzorgen. Van der Tuin en Dolphijn voerden de redactie over het mooie boek New Materialism (2012) waarin interviews zijn opgenomen met de belangrijkste wetenschappers werkzaam op het gebied van ‘New Materialism’: Rosi Braidotti, Emanual DeLanda, Karan Barad en Quentin Meillassoux. Daarnaast wordt in het tweede deel ‘Cartographies’  verkend hoe ‘New Materialism’ als een nieuwe denktraditie kan worden beschouwd. Thema’s die daarbij aan bod komen zijn o.a. transversality, sexual differing en posthumanism. Het boek is open access gepubliceerd bij de Open Humanities Press en hier te lezen.

De overige sprekers van het Ravenstein Seminar 2014 zijn:

  • Jan Baetens (Katholieke Universiteit Leuven)
  • Kiene Brillenburg Wurth (Universiteit Utrecht)
  • Yra van Dijk (Universiteit Leiden)
  • Joyce Goggin (Universiteit van Amsterdam)
  • Jan Hein Hoogstad (Universiteit van Amsterdam)
  • Liedeke Plate (Radboud Universiteit Nijmegen)
  • Jessica Pressman (UCSD, San Diego)
  • Jan Rock (Universiteit van Amsterdam)

Het Ravenstein Seminar is gratis toegankelijk voor alle PhD’s en  RMA-studenten die geïnteresseerd zijn in literatuurwetenschap. Ravenstein 2014 wordt georganiseerd door de Onderzoekschool Literatuurwetenschap in samenwerking met de Universiteit Utrecht.

Meer informatie over Ravenstein is te vinden op de websitehttp://ravensteinseminar.wordpress.com/

Of volg Ravenstein Seminar op facebookhttps://www.facebook.com/RavensteinSeminar

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s